fredag, augusti 07, 2009

Grillad makrill - tagning 2

Vi skulle grilla två makrillar och inser nä'r vi kommer hem att de är inte urtagna. Lord! En snabb koll på nätet, en pling till proggmorsan och jag känner mig redo för att för första gången i livet ta ur en fisk.

En bra sax ska man ha. Och rinnande vatten. Man skär av huvudet på fisken och klipper sen upp hela firren från huvud till röv.

Vid detta läge har nog inälvor börjat rinna ur och det enda man gör är att hjälpa till och ta bort det som finns kvar.
Skölj ordentligt under rinnande vatten.

Se till att allt följer med, särskilt skall man se till att gallan hänger med för den kan tydligen vara jobbig att få i sig.

Jag har verkligen ingen aning om hur gallan på en makrill ser ut, och det visste ingen annan heller, men än så länge mår vi fint. Klipp bort fenorna. Klart.

Inte en helt angenäm upplevelse, det gäller helt sonika att close your eyes and think of England och så gör man det.

Sedan saltade vi ordentligt inne och på utsidan fisken. Vred ett par rejäla varv med pepparkvarnen, lade i citronskivor och dill och lade in i foliepaket.

Visst ser det gott ut?

Det var det inte.

Tror vi missade med mängden salt eller citron, det smakade bara varm, fet fisk.

Det hade säkert blivit godare om man hade lagt det i ett halster så det blir nästa grej vi köper.

Allt annat var väldigt gott dock. Potatissallad med dressing på vitlökssmör, rödvinsvinäger, olivolja, lite socker och peppar. Vitlöksbröd och tomatsallad.

Halster.

Inga kommentarer: