Maten blev jättegod, kycklingen blev särskilt lyckad.
Fatoush-sallad
1. Blanda saften av 1 lime och 1 citron med 3 krossade och finhackade vitlöksklyftor tillsammans med en rejäl skvätt olivolja.
2. Finhacka ett par färska lökar, kärna ur en gurka och skär i halvmånar, klyfta tomater och skär paprika i strimlor
3. Blanda allt med någon slags sallad, jag använde babyspenat, samt en rätt stor mängd bladpersilja.
4. Slå över dressingen, salt och peppar efter behag.
5. Stek libabröd (eller pitabröd) i lite olja, knäck upp dem och blanda ner i salladen. Ät med en gång.
Marinerad kyckling
4 kycklingfiléer, strimlade i käcka bitar
0,5 tsk kanel, malen
0,5 tsk svartpeppar, malen
0,5 tsk kardemumma, malen
0,5 tsk kryddpeppar, malen
0,5 tsk muskotnöt, malen
6 pressade vitlöksklyftor
3 tsk sambal oelek
1 dl färskpressad citronsaft
1 dl neutral olja
2 msk tomatpuré
salt
Blanda allt i dubbla plastpåsar, låt ligga minst ett par timmar. Grilla/stek.
Jag struntade i citronsaften och dubblade mängden kryddor. Superdupergott!
Piroger med fetaost och spenat
1 paket smördeg, ca 400 g (jag hade bara 250 g men det gick jättebra, fick bara 12 st dock..)
250 g fryst bladspenat
2 vitlöksklyftor
smör
Fetaost
1 dl Kesella
1 tsk salt
1 krm svartpeppar (men det här är rena dumheterna, vem använder sig av kryddmått i dagens samhälle? Ett par rejäla varv med pepparkvarnen skall det vara, inte fega!)
1 tsk mald spiskummin
1 ägg
1. Halvtina och kavla ut smördegsplattorna, skär till lämpliga fyrkanter.
2. Tina spenaten och pressa ur vattnet. Skala och hacka vitlöken. Fräs vitlök och spenat i smör i en stekpanna. Ta det från värmen och låt svalna.
3. Tillsätt ost, Kesella, salt, peppar och spiskummin. Blanda, smaka av.
4. Lägg en klick fyllning på varje platta, tryck med gaffeln så att degen låser. Pensla med uppvispat ägg.
5. Gräddas ca 15 min i 250 graders värme.
Till detta serverades citronsallad, hummous och tzatziki, grissini, crostini och AJs goda olivröra. Chips fanns också. Och vin så klart.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar