

Min kollega har trädgården full av rabarber och svärmor har ett bra recpet på saft. Jag gillar rabarbersaft. Och enkelt att göra är det också.
3 kg rabarber
2 citroner
3,25 L kokande vatten
2,5 kg socker
30 gram vinsyra
1 krm natriumbensoat
1. Skölj rabarber och skär i bitar. Skrubba och skiva citronerna. Varva detta i hink. Slå över kokande vatten. Låt stå i 2 dygn
2. Sila från
3. Rör ner socker, lite i taget och tillsätt vinsyra och natriumbensoat. Rör noga tills allt socker lösts upp
4. Tappa upp på flaskor
Nå. Då säger Biggan att man kan röra till döddagar innan sockret löser sig om man gör på det där sättet. Så istället ska man varva ett rejält lager socker med citronen och rabarberbitarna i hinken. Och röra lite då och då under de 2 dygn saften ska stå. Sen silar man ifrån, kokar upp en skvätt vatten och löser upp vinsyran och natriumbensoatet i denna lilla skvätt som man sen rör ner i saften.
Jag hade ett paket blåbär i frysen som jag hällde i. Vi får se hur det blir.
Det slår mig nu att jag måste greja fram flaskor och att jag inte vet riktigt hur jag ska sila ifrån detta. Well, det löser sig.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar