lördag, januari 03, 2009

Plockmat på nyår 08

Nyårsmaten blev smarrig! Vi gjorde 4 smårätter, våra gäster bidrog med quorndippers och två dipsåser, glass, frukt, ost, druvor och kex. En kunglig nyårssupé!

Bundu Star är ett smarrigt rödvin vi hade till.

Laxsnurror med rucola och wasabikräm.
100 g rökt lax
100 g färskost
3 dl rucola
wasabi (hade ingen så jag gjorde med sambal oelek istället)

1. Finhacka rucolan och blanda med osten. Dutta i wasabin till man har ett bra sting i krämen, smaka av med salt och peppar. Ev tunna ut med färsk citronsaft.

2. Lägg laxen omlott på ett ark plastfolie. Bred på guckan med distinkt handlag - man får inte mesa sig för att laxen inte ligger still. Rulla ihop laxen till en rulle med hjälp av plasten, stoppa in i frysen en halvtimma.

3. Ta fram och skär upp i bitar, rulla i rostade sesamfrön.

Detta var ok, det hade nog varit godare med en bitig guacamole istället för färskost.

Piroger med fetaost och spenat
Recept här (en bit ner).

Jag försökte göra detta med filodeg det gick ju inte alls. Måste nog gå en kurs för det, arken bara föll isär och till slut fick OJ kuta ner till affären och köpa smördeg.

Sallad på grillade potatisar, timjansdressing och rucola
Delikatesspotatis
Olivolja
Salt & Peppar
Rucola

1. Skär potatisen i fina små kvartar. Blanda med olivolja och rätt mycket salt (potatis käkar salt)
Rosta i ugnen på 225 grader till potatisen är gyllenbrun och lite knaprig, 30 min eller så.

2.Under tiden görs en dressing av olivolja, färska örter som timjan, basilika och oregano. OJ stötte örterna i morteln med lite salt och hällde sen på olivolja, det blev gott.

3. Blanda potatisen med dressingen, lägg upp på en bädd av rucola. Servera genast.

Crostini med pepprig svamblandning
2 portabellosvampar
Ca 15 färska champinjoner av den miondre varianten
1 dl creme fraiche
Vitlök - efter behag.
Salt & Peppar
Baguette eller annat bröd man gillar

1. Hacka upp svampen i små bitar. Fräs i olivolja. Salta och peppra och kläm i vitlöken. Blanda i creme fraichen till en lämplig blandning.

2. Grilla av brödet i ugnen och gnid in brödskivorna med en vitlöksklyfta. Lägg på svampblandningen och kör in i ugnen en stund till.

Inga kommentarer: