söndag, januari 11, 2009

Soppa på jordärtsskockor

Idag gjorde vi soppa på jordärtsskockor och lök. Det hela tog 30 minuter från det att vi plockade ut grejerna ur kylen till dess att vi började käka. Jevligt gott bölev det också.

10 jordärtsskockor
3 potatisar
1 fänkål
1 msk smör
4 dl buljong
3 dl mjölk
2 dl utrörd creme fracihe
1 apelsin - presad
1 tsk sambal oelek
Några droppar citron

I receptet står det att man skall använda 1 dl vitt vin och 3 dl grönsaksbuljong men inget av detta fanns i huset. Så det blev 4 dl köttbuljong. Grädde fanns inte heller så vi tog creme fraiche.

1. Skala och hacka upp grönsakerna i små bitar. Fräs ca 5 minuter i smöret i en gryta. Tillsätt buljongen och koka i 10 min.

2. Häll soppan i en mixer och kör till det är slätt. Häll tillbaka i kastrullen och tillsätt mjölk och grädde.

3. Smaka av med apelsin, salt, peppar och sambal oelek. Och citron. Soppan i sig är väldigt mjäll och mjuk så den mår bra av lite citron för syra och sambal för lite hetta. Men inte för mycket, man skall känna hettan i bakgrunden och inte sittas och svetas över soppskålen.

Servera med knäckebröd.

Inga kommentarer: