torsdag, oktober 05, 2006

Knepig smarrlax

Jag älskar lax! Det är så gott så det är inte klokt, jag äter det säkert tre gånger i veckan - tänk vad bra med omega 3 jag får i mig! Jag köper ofta de där frysta laxbitarna som är portionsförpackade, käckt att tina upp en sån till mig, Mr Andersson äter ju helst köttbullar.

Det här receptet är inte bara gott - det är nyttigt också!! Låt er inte avskräckas av den märkliga blandningen av salladsingredienser, det ÄR gott. Någon extra krydda behövs inte, de olika ingredienserna sätter ordentlig piff på anrättningen.

En bit lax
Olivolja - nån matsked
Spiskummin
Salt och peppar
Citronsaft

Quinoa/Matvete
Saltgurka
Oliver
Fefferoni
Pesto
Paprika

Mät upp quinoa eller matvete och börja koka det. Quinoan måste man koka med smaksatt vatten.

Tina laxen. Rör under tiden ihop en liten marinad av olivolja, spiskummin och citronsaft. Salt och peppar skall man ha också. Lägg laxen i marinaden och låt den stå en stund. När den har stått lagom länge skall den tillagas - i ugnen eller i ett grilljärn om man råkar ha ett sådant, det går väldigt fort i ett järn och det blir snygga grillränder. (Man kanske kan använda ett våffeljärn, det blir ju fint mönster, fast våfflorna blir nog inte så goda efteråt.)

Hacka saltgurkan och paprikan i lagom bitar, finhacka fefferonin - den är mest tänkt som ett hett tilläggg i rätten. Klicka i lite pesto, häll i önskad mängd oliver och rör runt.

Häll i quinoan/matvetet i grönsaksröran och bland försiktigt. Ät tillsamman med den nygrillade laxen. Tada!

Gott helvegetariskt också, man borde kunna ha falafel till!