lördag, januari 04, 2014

Bröd

8 dl rågsikt
4 dl vetemjöl
1 pkt jäst
5 del vatten
4 rätt stora msk smör
1 dl linfrön
2 stora morötter rivna
2 dl lingon frysta
Salt - efter behag. Mjöl käkar salt.

Smält jästen med saltet i bakbunken.

Smält smör, häll i vatten, linfrön och morötter,  och lingon om de inte är tinade. Jag la i lingonen frysta direkt i bunken när jag hällt på all vätdka, så temperaturen på degvätskan sjönk rejält, men det gick bra ändå. Jobbar man med assistent el dyl stjäl bunken rätt mycket värme.

I med all rågsikt och hälften av mjölet. Rör, rör, rör, rör till armen går av.

Låt jäsa ca 45 min, lyft bunken och tappa ner den på bänken så att degen sjunker ihop. Detta upprepas tre gånger. Degen fick jäsa ca 3 timmar, sista timman i kylen.

Baka ut, knåda degen ordentligt. Ta i mjöl så att det håller ihop och precis släpper. Var försiktig med mjölmängden, man kan alltid knåda i mer mjöl, men att åtgärda en för torr deg är svårt.

Denna gång blev det en limpa och 8 stora frallor (och en lite mkndra som Loppan jobbat med). Jäste ca 40 min under duk.

Limpan fick vara inne i 200 grader i ca 40 min. Frallorna stod inne i ca 20 min.

Inga kommentarer: