torsdag, juni 18, 2009

Lax med dill och citronskal

Snabbt att förbereda, sköter sig själv i ugnen och är ljuvligt gott.

2 laxfiléer
1 ctron - väl sköljd.
1 knippe dill
Potatis - efter behag
Salt, peppar, cayennepeppar,
Olivolja

1, Skölj och skrubba potatis samt förbered på lämpligt sätt för ugnsbakning. (OBS! Tricket är att potatisen och laxen skall bli färdiga samtidigt - så här krävs lite tanke. Rätt små bitar får det bli, eller tunna klyftor.) Salta och peppra potatisen. Potatis käkar salt så snåla inte på det vita guldet. Och så på med lite cayennpeppar. Lite.

2. I en stor ugnsfast form hällar man i lite olivolja. Lägg i laxfiléerna (jag använde frysta), salta och peppra på båda sidor.

3. På laxen skall strimlor av citronskal, jag använde ett cestjärn man kan säkerligen skära tunna, fina strimlor med en vass kniv.

4. Lägg potatisen i formen, bredvid och mellan filéerna.

5. Lägg små dillknippen bredivd, över, under, runt om laxen.

Stoppa in i ugnen på 200 grader till potatisen är klar. Är laxen klar innan får man ta ut den och låta potatisen bli mjuka, sen läggs laxen tillbaka en stund för att bli varm igen.

Serveras med gucka (salt, peppar, lite cayenn och spiskummin) och öl.

Inga kommentarer: