torsdag, februari 24, 2011

Paella med kycking och räkor

Vi utgick dels från recept på nätet, dels fårn recept fårn Svante. Nätet tyckte vi skulle ha 8 dl ris till 4 portioner, det tyckte inte jag. Det blev 5 och det räckte plenty.

Vi använde:
1 gul lök
2 klyftor vitlök
5 dl arborioris
13 dl grönsaksbuljong - eftersom det är det vi har hemma, hönsbuljong går bra också
1 påse saffran
1 burk hela konserverade tomater
1 lagerblad
1 kycklingfilé
200 g skalade räkor
1/2 citron som dekoration + äta
2-3 msk olivolja, salt och peppar

1 Skala och hacka lök och vitlök. Fräs i en rejäl slatt olja en stund, det ska inte ta färg. Tillsätt riset och låt steka med en stund. Eftersom oljan ska räcka till att steka riset i behöver man ta i ordentligt. Tillsätt en halv påse saffran.

2. Häll i de konserverade tomaterna och lagerbladet, rör runt och tillsätt därefter en rejäl slatt buljong. Salt och peppar. Låt sjuda till riset är klart. Späd med buljong så fort det hotar att koka torrt. Det ska vara smetigt men inte rinnigt. Smaka av under tiden med salt och peppar.

3. Under tiden strimlas och steks kycklingen, salta och peppra. Lägg åt sidan.

4. När riset är klart, rör ner kycklingen, resten av saffranet (och ärtor som det eg ska vara i..). Och till sist, allra sist, räkorna, akta så de inte blir sega.

Dekorera med citronklyftor. Gott!

Mer räkor, mer kyckling och mer saffran blir det nästa gång.

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag har svårt att skriva från korekt.

CK