torsdag, februari 11, 2010

Lax med fänkål och paprika

En av de braiga sakerna när man prenumererar på Ekolådan är att vi blir exponerade för grönsakssorter som vi i normala fall inte köper.

Fänkål, pak choy, savoykål och kronärtsskockor till exempel. Vad vi ibland slarvar med är att faktiskt laga något på grejerna. Till exempel gjorde vi aldrig nåt på kronärtsskockorna vi fick förra gången.

Anywho. I går fick vi leverans och i lådan ligger två bitar fänkål. Vi hade lax i frysen och citron i skåålen. Det borde ju bli en bra kombo tänkte jag.

Och det blev det. Det gick fort att laga också.

2 laxfiléer
1 fänkål
1 stor röd paprika
1/2 citron
Dill
Salt, peppar, olivolja

1. Skiva fänkålen i 3 mm tjocka skivor. Lägg i en skål, häll över hett vatten och låt stå en stund. Tre minuter, typ. Häll av vattnet i ett durkslag.

2. Lägg fänkålen i botten av en form, strimla paprikan och lägg över. Salta och peppra.

3. Salta och peppra laxen runtom och lägg laxen på gönsakerna (jag saltar och pepprar laxen rätt hårt). Ringla över lite olivolja och pressa över en halv citron. Strössla över dill.

4. Hysst in i ugnen. 175 grader, ca 15 minuter. Servera till gucka och eventuellt ris beroende på hur mycket fänkål och paprika det blir.

Inga kommentarer: